Savjeti za kupce solarnog sistema

1. Kako kupiti solarni sistem za grijanje?
Solarni sistem za grijanje je složeni tehnički sistem, te je prije kupovine važno saznati što više informacija o tehnologiji solarnog sistema za zagrijavanje PTV da bi znali koje su mogućnosti tehnologije, što trebate očekivati, koja su optimalna rješenja za Vaše potrebe itd. Sve ove informacije možete saznati na ovom portalu čitajući stručne i edukativne članke o solarnom grijanju.

Preko upitnika, možete poslati upit na ovom portalu, a mi ćemo Vam na osnovu tog upita poslati svoju najpovoljniju orjentacionu ponudu. Na osnovu te ponude i informacijama sa portala možete izabrati najpovoljniju ponudu za sebe.

Obzirom da izvođenje solarnog sistem zahtjeva građevinarske i instalaterske radove, teško se može dati konačna ponuda bez pregleda same građevine. Stoga nas pozovite da pregledamo Vaš objekt i da Vam napravimo projekat i konačnu ponudu.

Često ljudi na osnovu projekta koji im je napravila neka firma za izvođenje solarnog grijanja pokušavaju nabaviti jeftinije komponente sa više strana, ili na osnovu tog projekta traže druge jeftinije dobavljače. Ovo najčešće završava lošijim rezultatom i nikako se ne preporučuje. Solarni sistem je jedinstveni sistem te on daje najbolje rezultate ako su mu sve komponente optimizirane i maksimalno međusobno usklađene što može osigurati profesionalni dobavljač i instalater solarnog grijanja. Ako Vam dobavljač solarnog grijanja ne može pružiti vlastito tehničko rješenje sistem, tada on vjerojatno i nije dovoljno stručan, a konačni rezultati mogu biti lošiji što svakako znaći gubitak vremena i novca.

2. Imam kuću od 170 m2. Koliko mi kolektora i kakav sistem trebam? 
Solarni termički sistemi proračunavaju se na osnovi potrošnje sanitarne vode, a ne po veličini kuće. Da bi se proračunao solarni sistem potrebno je znati koliko osoba boravi u objektu. Uzima se prosjek potrošnje 50 lit. po osobi u domaćinstvu i manjim turističkim objektima. Ukoliko je u objektu npr. 6 osoba potreban je solarni bojler zapremine 300 lit. a prema tom bojleru, 2 kolektora od 2 do 2,5 m2 i zatim sva ostala oprema koja je sastavni dio solarnog termalnog sistem. Ravni pločasti kolektor od 2 m2 zagrijava 150 lit. vode orjetisan prema jugu i nagnut pod uglom od 33 stepena.

3. Da li se solarni sistem isplati?
Ukoliko je pravilno proračunat, prema stvarnim potrebama potrošaća, zatim i pravilno instaliran solar se isplaćuje već za 5 do 7 godina na moru.

4. Koliki je vijek trajanja solarnih kolektora? 
Prema nekim sadašnjim pokazateljima solarni kolektori imaju vijek trajanja i preko 20 godina.

5. Mogu li se solar koristiti i zimi?
Preporučljivo je da su solarni sistemi uvijek u funkciji pa i zimi. Važno je da je instalacija solarnog kruga punjena neotrovnim solarnim fluidom – glikolom. Na taj se način omogućava iskorištava energija sunca tijekom cijele godine, kad god je dostupna. 

6. Rade li solarni kolektori noću i kad je oblačno? 
Solarni kolektori nisu u mogućnosti apsorbirati toplinsku energiju Sunca noću naprosto zato što Sunca noću nema. Za oblačnih dana kada sunce ne vidimo moguće je da će solarni kolektori apsorbirati difuzno sunčevo zračenje (vakuum cijevni kolektori više nego ravni – pločasti) ali nam vjerojatno to neće biti dovoljno za zagrijavanje potrošne tople vode bez dodatnog dogrijavanja.

7. Ne želim zagrijavati sanitarnu vode već samo grijanje, da li je to moguće? 
Solarni termalni sistemi namjenjeni su u prvom redu za zagrijavanje potrošne sanitarne vode a zatim se višak energije usmjeruje u istem centralnog grijanja. To je zato što u vrijeme kada ima najviše Sunca i kada je solar najisplativiji ( ljetno razdoblje ) nemamo potrebu za grijanjem. Dakle, termički solarni sustavi trebaju biti bazirani na pripremi potrošne tople vode. 

8. Osim za zagrijavanje sanitarne tople vode solarni sistem želim koristiti i zimi za grijanje jeli to moguće i da li je isplativo? 
Najbrža je isplativost solarnih sistema kod većih potrošnja sanitarne tople vode u ljetnom razdoblju i smanjenene potreba za sanitarnom toplom vodom u zimskom periodu kada se dobivena energija Sunca može koristi i za dogrijavanje  vode u sistemima centralnog grijanja. Najbolji primjeri za takvo korištenje sunčeve energije tokom cijele godine su turistički objekti. Oni u toku ljeta trebaju osigurati puno sanitarne tople vode za goste, a zimi kada gosti odu vlasnici nemaju potrebe za tako puno sanitarne vode pa dio energije zatim može se koriste i za grijanje prostora.

9. Koja je razlika između solarnog sustava sa bojlerom na krovu i bojlerom u kotlovnici?
Solarni sistemi s bojlerom na krovu tzv. termosifonski sistemi su jeftiniji jer ne koriste pumpu, automatiku i neke druge dijelove koje koriste solarni sustavi sa prisilnom cirkulacijom. Pogodni su za manje potrebe tople sanitarne vode i korištenje tokom ljetnih mjeseci jer spremnik bez obzira kakvu izolaciju imao ima gubitke jer je izložen vremenskim i atmosferskim utjecajima pa najčešće elekto-grijač (ukoliko postoji u spremniku – bojleru) radi više nego što bi radio u upravljanom solarnom sustavu s automatikom. Naša je preporuka termosifonske sisteme instalirati na manjim vikend – sezonskim objektima.

10. Kakvo je održavanje solarnih sustava? 
Solarni sistem s kvalitetno izabranom i instaliranom solarnom opremom u principu ne zahtjevaju često i skupo održavanje. 

Preventivna kontrola solarnog sistema od strane instalatera bilo bi dobro vršiti dvaputa godišnje prije ljetnje (april -jun) i zimske (oktobar-decembar) sezone.

Potrebno je paziti da se svakih 3 do 5 god. kontroliše i shodno istrošenosti promjeni Mg anoda u solarnom bojleru, zati da se negdje u istom vremenskom razdoblju promijeni solarni fluid i na kraju da se kod inatalacije solarnog bojlera obvezno na ulazu hladne vode ugradi uređaj ili oprema za omekšavanje i filtriranje vode.

Kontrola pritiska i ostalih parametara vrši korisnik i u slučaju neke nagle promjene kontaktira instalatera kako bi se na vrijeme otklonila nepravilnost.

11. Čemu služi automatika? 

Diferencijalna automatika je namjenjena za pokretanje pumpe solarnog kruga, pumpe za dogrijavanje od kotla i elekto grijača. 
Namjena je automatike da energiju sunca za zagrijavanje vode u spremniku koristi kao prioritet a racionalno dogrijava s ostalim dodatnim izvorima energije