Energetska Efikasnost

 

Energetska Revolucija u Građevinarstvu

Svi se sjećamo vremena kada su automobili trošili puno više goriva nego danas. Od tada je cijena goriva višestruko porasla, ali su auta postala puno ekonomičnija. Troše manje goriva, imaju bolju aerodinamiku, ali svejedno bolje ubrzavaju. Slično tome se mogu i zgrade poboljšati. Međutim, zgrade imaju duži vijek trajanja od automobila, pa se ne isplati srušiti staru i izgraditi novu. Potrebno ih je adaptirati u dovesti u ekonomičnije stanje.

Na prvi pogled možemo pomisliti da se ovakve modifikacije, koji imaju za cilj energetsku nezavisnu zgradu, dugo neće isplatiti. Takvo mišljenje je pogrešno. Naravno, koliko kuća, toliko mogućnosti i isto toliko različitih cijena izmjena. Zato se mnogi pitaju, koliko bi zapravo koštalo. Mogućnost da postanemo nezavisni o računima za energente ili da zgrada postane proizvođač energije, ipak nam se takva prilika i pruža. Trenutna situacija, vrlo vjerovatno na duži rok nije održiva, jer su energenti sve skuplji i rastući računi za režije sve više opterećuju kućni budžet čak i onih imućnijih. Tako možemo doći do zaključka, da je u nedostatku vlastitih finansijskih sredstava, čak i kamata podignutog kredita jeftinija i ima izvjesni rok, za razliku od beskrajnog rasta cijene energenata.

Konkretan primjer aktivne gradnje je zgrada u Švedskoj. Naravno, izgradnja takve zgrade je skuplja, ali se u doglednom vremenu investicija vrati i to na takvom geografskom području, koje je znatno hladnije i ima manje sunčeve energije nego naše podneblje. Možemo se zamisliti, koliko bi se to brže isplatilo na našim prostorima. Ko ima sličnih snova, vezanih za vlastitu kuću, ili želi svoju postojeću kuću adaptirati u ekonomičniju, rado ćemo dati savjete za ostavrenje tih zamisli.

U kući blizu Malmoa u Švedskoj su pri gradnji korišteni takve tehnologije koje rezultiraju pozitivnom bilansom energije. Okolnosti u Švedskoj su dosta nepovoljne, duga je zima, malo je sunca, tako da je zbog toga još zanimljiviji uspjeh ovog rješenja. Dugoročno, investicija će se sigurno isplatiti, pogotovo, jer se svuda može očekivati porast cijene energenata. Proizvodnja energije aktivne kuće stoga će biti još vrjednija, a sa činjenicom da ne koristi vanjske izvore energije, rezultirat će ubrzanim povratom investicije. Kada se jedna zgrada već u fazi projektiranja planira kao pasivna ili aktivna, mogućnosti su naravno optimalnije. Ukoliko je zgrada već postojeća, također postoje razne mogućnosti za adaptaciju u pasivnu zgradu.

Za one koji su već izgradili svoje kuće, ali žele izbjeći visoke račune za električnu energiju, i za njih postoji rješenje. Raspolažemo sa tako promišljenim i isplativim načinima preuređenja, koje mogu rezultirati da zgrada postane čak i proizvođač energije. Preuređenje kuće u višu kategoriju kao prvo podrazumijeva radikalno smanjenje potrošnje energenata. To je investicija koja se sigurno vraća.

Vrlo je realna mogućnost da postojeću zgradu preuredimo u malog potrošača, u kojoj nas više neće zabrinjavati računi. Čak je moguće ne samo oslobađanje od računa, nego da kuća počne zarađvati za nas.

Prvi korak ovoga procesa je da službeni energetski auditor napravi energetski pregled vaše zgrade izradi pismeno stručno mišljenje (elaborat) o trenutnom stanju. Nakon toga izrađuje plan, ili više planova, kako bise se mogli odlučiti na koji nivo energetske efikasnosti želite popraviti svoju kuću.

Uzmimo za primjer: trenutno živite u zgradi koja spada u D kategoriju, jako puno plaćate za grijanje, struju i sl, i željeli biste da ne dobivate više račune ili da vam računi ne prelaze 150€ u sezoni. Auditor će pregledati vašu kuću, a energetičari će izraditi ponudu za adaptaciju. Ukoliko odlučite da realizirate plan, vaša kuća će postati puno racionalniji potrošač energije. Nakon toga energetski auditor ponovo izradi pregled, te vam izdaje novi službeni dokument – energetski pasoš, ovog puta naravno sa boljom kategorizacijom. Rezultat je pored značajnog smanjenja računa za energente, ili njihovog potpunog eliminisanja, jedna puno vrijednija nekretnina.